Image
Image
Image

СУ „Христо Ботев” – първото пилотно училище по програма „Киберзащитници” в България!

Средно училище „Христо Ботев”, град Септември е първото пилотно училище по програма „Киберзащитници” в България от месец март 2024 година.
Програма „Киберзащитници” за деца е създадена, за да повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоза срещу деца. Програмата в България е основана от Владимир Бронфенбренер през 2019 г., като от 2021 г. се осъществява в партньорство с Агенцията за защита на детето в киберпространството – Израел.
От 2021 г. медиен партньор на програмата е вестник „Стандарт”, който всяка седмица публикува изработвани от израелски специалисти препоръки към децата и родителите, както в хартиеното, така и в онлайн изданието на медията.
Целта е с помощта на разработени от водещи израелски специалисти препоръки, както към децата, така и към техните родители и подрастващите, максимално безопасно да използват интернет, като се намалят случаите на тормоз в киберпространството. Израел е държавата-лидер в защита на децата в онлайн среда. Там е и най-ниският процент в света на пострадали деца в световната мрежа.
Последното проучване, направено от Българска академия за сигурност, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, отчита 12.6% (70,000 ученици) намаляване броя на пострадалите деца в мрежата за последните две години, като за 2023 г. намалението е 7.1%, в резултат на реализиране на програмата. Процента на пострадали деца в мрежата в България е 51.9%, който е по-нисък от средния показател за държавите членки на ЕС.
През учебната 2023/2024 година, училищното ръководство организира обучения за педагогическите специалисти и за всички ученици от IV до VIII клас. 
Image
Image
 На 27.02.2024 г. директорът на училището г-жа Галина Дишкова взе участие в национален форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца”, част от програмата „Киберзащитници”. Форумът се проведе под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Организатори бяха Българска академия за сигурност и медия „Стандарт”.

На събитието присъстваха зам.-министъра на образованието д-р Емилия Лазарова, зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Мюмюн Мюмюн, зам.-кмета на гр. София, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, директорът на дирекция „Киберсигурност” в Национална следствена служба, директорът на дирекция „Киберсигурност” в ГДБОП, г-жа Кристина Де Бройн - представител на УНИЦЕФ за България, епископ Арсений - викарий на пловдивския митрополит Николай, началникът на РУО-София-град, в.и.д. началник на РУО-Пазарджик Ружа Семерджиева и др.

Пилотният проект по програма „Киберзащитници” в СУ „Христо Ботев”, град Септември стартира през месец март, 2024 г.

Image
На 16 април 2024 г. СУ “Христо Ботев“ гр. Септември бе домакин на форум под надслов „Заедно в борбата с кибертормоза на деца”. Темите, които бяха обсъдени и широко коментирани са:
„Какво трябва да знаят българските деца, за да се предпазят от тормоз в мрежата?”, „Как още повече ученици да бъдат спасени?”, „Защо училищата трябва да се включат активно в превенцията?”, „Каква е ролята на МВР и МОН?”, „Ще се криминализира ли кибертормозът?”
Организатор на събитието беше Българска академия за сигурност, чийто председател - Владимир Бронфенбренер е водещ експерт по национална сигурност в Израел. Той е и основател на програма “Киберзащитници” в България, която само за последната година успя да намали със 70 000 броя на пострадалите български деца в онлайн пространството.
На форума присъстваха представители на МОН, МВР, УНИЦЕФ, зам.-председателят на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), представители на Агенцията за закрила на детето, на учебни заведения от община Септември, неправителствени организации, както представител на МОН-Израел и Израелска полиция.
Гости на събитието бяха: Валентина Кайтазова – областен управител, Васка Рачева – кмет на община Септември, Владимир Бронфенбренер – израелски експерт по национална сигурност, Таня Колчакова-Янева – зам.-кмет на община Пазарджик, Славка Бозукова – главен редактор на вестник „Стандарт”, Радослав Бакърджиев – районен прокурор на град Пазарджик, Мирослав Стоянов – говорител на ОД МВР – Пазарджик, Ивайла Касърова – зам.-председател на ДАЗД, епископ Арсений Пловдивски, свещеноиконом Йордан Василев от храм „Св. Свщмчк Харалампий“, Костадинка Найденова – началник на отдел ОМДК към РУО-Пазарджик, Георги Иванов – държавен експерт в ДАЗД, Даниела Колева – УНИЦЕФ, Антоанета Василева – SafeNet, директори на училища в община Септември, кметове на кметства и други.
Домакин на събитието беше г-жа Галина Дишкова – директор на СУ „Христо Ботев” – гр. Септември, което от м. март 2024 г.е пилотно училище по програма „Киберзащитници”.
Събитието отрази Телемедия, град Пазарджик. На 01.05.2024 г., г-жа Дишкова и г-н Бронфенбренер бяха поканени в същата медия за интервю в предаването „Акценти”. (виж интервюто)
На 23.05.2024 г., в предаването „Социална мрежа” по Nova News се излъчи репортаж за пилотно училище СУ „Христо Ботев“, където взеха участие и ученици от четвъртите класове, преминали първи етап на обучението. (виж репортажа)
Image
Image
Image
СУ „Христо Ботев“, медия „Стандарт“ и Българска академия за сигурност с подкрепата на община Пазарджик и РУО-Пазарджик, организираха форум „Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца“. Събитието се състоя на 13.06.2024 г. в Пленарната зала на община Пазарджик и в него взеха участие кметът на община Пазарджик Петър Куленски, кметът на община Септември, районният прокурор Радослав Бакърджиев, Мирослав Стоянов и представители на ОД на МВР Пазарджик, областният управител Валентина Кайтазова, Славка Бозукова – главен редактор на медия „Стандарт“, Владимир Бронфенбренер – израелски експерт по национална сигурност, директорът на СУ „Христо Ботев“, гр. Септември – Галина Дишкова, началникът на РУО-Пазарджик Ружа Семерджиева, Цветан Предов - народен представител и председател на комисията по социална политика, както и педагогически специалисти, директори на училища и представители на неправителствени организации.
Това е третата поредна дискусия в кампанията „Киберзащитници“.
Мерки за изграждането на стабилна национална защита на децата от нараняване в интернет представи Славка Бозукова. Реализацията им ще мине през общите усилия на законодателна, изпълнителна, местна и съдебна власт, заедно с неправителствения сектор и медиите.
Директорът на СУ „Христо Ботев”, г-жа Дишкова представи постигнатите резултати до момента по изпълнение на програмата на пилотното училище.
Image
Всички форуми бяха подробно отразени във вестниците „Стандарт” и „Знаме”, както и много репортажи в медийното пространство и онлайн платформи с акценти върху амбициозния проект на г-н Бронфенбренер и г-жа Дишкова за постигане на най-безопасно училище от гледна точка на детски кибертормоз в държавите членки на Европейския съюз до м. септември 2025 г.
От 2024/2025 учебна година учениците от втори гимназиален етап – XI клас ще изучават „Киберсигурност” като факултативен учебен предмет. Обучението ще се осъществява с подкрепата на г-н Бронфенбренер – израелски експерт по национална сигурност и университетски преподаватели.
© 2024 СУ "Христо Ботев", гр. Септември. Всички права запазени.
Сайтът е изграден с подкрепата на Станимир Каравеликов

Search